Advarsel! Omfattende dataangrep bl.a. via e-post (løsepengevirus)

ikt_3.png - Klikk for stort bilde Ukjente miljøer gjennomførte fredag et av verdens hittil største dataangrep mot private og offentlige datamaskiner i nær 100 land. Dataangrep med utpressingsprogrammer har økt i omfang over hele verden den siste tiden. Flere av angrepene har vært rettet mot viktig infrastruktur, som sykehus, politi og kollektivtrafikkselskaper.

Det forventes nye angrep ila. søndag natt og mandagen.

Angrepene foregår bl. a. via e-post. Dersom du får en e-post som virker mistenkelig eller fra ukjent avsender, ikke klikk på linker eller åpne vedlegg. Slett e-posten!

Fakta om angrepet:

* Ukjente IT-forbrytere gjennomførte fredag et av verdens hittil største dataangrep mot private og offentlige datamaskiner i nær 100 land.

* Ofrene blir lokket til å åpne tilsynelatende normale eposter, som i virkeligheten har til hensikt å gi avsenderen tilgang til maskinen. Når brukeren klikker på en vedlagt fil, som for eksempel ser ut til å være en faktura, blokkeres datamaskinen.

* Formålet med angrepet er utpressing. Ofrene får krav om å betale fra 300 dollar og oppover for å få tilgang til datamaskinen igjen.

* Løsepengene skal angivelig betales i den digitale valutaen bitcoin.

* «Våpenet» er kalt WannaCry, som skal være stjålet fra den amerikanske etterretningstjenesten NSA. Verktøyet er i stand til å utnytte en svakhet i software fra Microsoft.

* Slike programmer omtales som ransomware, som Nasjonal sikkerhetsmyndighet oversetter til utpressingsskadevare, fordi det holder maskinen eller filer som «gissel» og krever løsepenger for frigivelse. Slike ondsinnede programmer er tidligere sendt rundt som falske eposter fra Posten Norge.

* Viruset kan unngås hvis man ikke åpner vedlegg eller trykker på linker i epostene.

* Titusener av maskiner ble infisert i fredagens angrep. De fleste var i Russland, Taiwan og Ukraina, men også Norge er berørt.

(Kilder: AP, NSM, Ritzau, Reuters)

Publisert av Andreas Hering Sigvaldsen. Sist endret 14.05.2017
  • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
{{sprakVariabler[s.stegnavn] }}
Krever innlogging: {{skjemainfo.SkjemaNavn}}
  • {{sprakVariabler[innlogging.InnloggingsTekst]}}

{{sprakVariabler["LoggInnEpost"]}}
*Feil brukernavn eller passord. Vennligst prøv igjen.
*Brukernavn kan ikke være tom
*Passord kan ikke være tom

{{sprakVariabler["GlemtPassordTekst"]}}

*Epostadressen er ikke registrert
vennligst vent...

Du vil straks motta en e-post med kode. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

{{sprakVariabler["NullstillPassordTekst"]}}

Du vil snart motta en e-post med informasjon om aktivering av brukerkontoen din. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

Kontoen din er nå aktivert, trykk på knappen under for å gå videre.

Aktiveringslenken du har trykket på er ikke lengre gyldig

• {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}