Gratis HPV-vaksine

Logo - Klikk for stort bilde

Alle kvinner født i 1991 og senere får fra høsten 2016 tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et to-årig program.
Nå er vaksinasjonsprogrammet startet opp i Odda kommune.

HPV-vaksine. - Klikk for stort bilde Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

Plan for vaksineringen
HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7. klasse siden 2009.

Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en to-årsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

Vaksinasjonsprogrammet er startet opp i kommunen og her ser du en oversikt over hvordan du går frem for å få vaksinen

• Elever som går på ungdomsskolen kan bestille time på SMS til helsesøster, tlf.: 97 55 84 35
  • Elever som går på videregåendeskole kan bestille time på SMS til helsesøster, tlf. 97 55 84 37
  • Jenter mellom 16-19 år som ikke går på skole, kan vaksineres ved helsestasjon for ungdom, hver onsdag mellom 14.30 og 16.30. Timebestilling på e-post: bente.graue@odda.kommune.no
  • Kvinner  som er  20-25 år kan vaksineres ved Odda helsestasjon. Timebestilling på e-post: bente.graue@odda.kommune.no
  • Helsetjenesten for flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente, gir tilbud til målgruppen som de har kontakt med. Besøksadresse: Bygdarbøen 2, første etasje.

Kan gi livmorhalskreft
HPV – infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65-100 dør av sykdommen. Vaksinasjon kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

Les mer på Folkehelseinstituttet sine hjemmesider

Publisert av Aslaug Margrethe Åkre. Sist endret 02.01.2017