Vær forsiktig med bruk av ild utendørs - og husk bålforbudet!

skogbrann.jpg - Klikk for stort bilde

Vi er inne i en periode nå på våren med mye tørr vegetasjon, og skogbrannfareindeksen på yr.no viser økende fare for brann i vegetasjonen. Odda og Ullensvang brann og redning oppfordrer derfor alle til å utvise svært stor forsiktighet ved bruk av ild utendørs.

Tørke medfører økt fare for brann i skog og annen utmark. Derfor er det et generelt forbud mot bruk av åpen ild i hele landet i sommerhalvåret (15april til 15 september) i skogen, på fjellet, på stranden, og ved naturområder som ikke er innmark.

Sol og vind slik vi nå har hatt over en periode, gjør faren spesielt stor.

Vær aktsom!
Så tørt som det er nå skal det svært lite til for å starte en brann. Hver enkelt av oss må vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår. Det gjelder alle, hele tiden og over alt.

Aktsomhetsplikten innebærer at man tar forholdsregler for å redusere sannsynligheten for brann og begrense skadene hvis brann skulle oppstå. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.

Bålforbudet
I tidsrommet 15. april til 15. september er det forbudt gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Dette forbudet omtales gjerne som "bålforbudet".

Det generelle forbudet gjelder kun i eller i nærheten av skog og annen utmark, og med det menes alle områder som ikke er innmark. Men husk at aktsomhetsplikten gjelder over alt. Det er den som utfører aktiviteten som er ansvarlig for brannsikkerheten.

Å gjøre opp ild omfatter også bruk av engangsgriller, bål- og peisinnretninger.

Grilling
Brannvesenet fraråder generelt all bruk av engangsgrill, i alle fall når det er tørke. De kan være varme i mange timer etter bruk om de ikke slokkes og kjøles ned skikkelig. Engangsgriller må aldri settes rett på brennbart underlag.

Husk at aktsomhetsplikten gjelder overalt, i parker og hager, på verandaer og terrasser eller under brennbare tak eller lignende overbygninger.

Les mer om brannsikkerhet på sikkerhverdag.no og vestbrannregion.no

Publisert av Odda brann og redning. Sist endret 15.04.2019